Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bonthyc
    Drive
    • 2013
    • 60

Dodam, że dla zestawu budżetowego do usuwania smoły dobrze sprawdza się nafta oświetleniowa. 6-7zł za 500ml

Komentarz

• Bartass
      Ambiente
      • 2014
      • 136

Efekt dzisiejszej pracy:

Mycie z użyciem M. Gold Class + wosk Hart Glanz jedna warstwa.
      Mam pytanie- po woskowaniu- powiedzmy auto się zabrudzi, czy muszę co tydzień po myciu je woskować?

Swoją drogą, co polecacie do konserwacji skóry w OI RS?

Komentarz

• gusiak11
        L&K
        • 2013
        • 1362
        • Ford

Zamieszczone przez Bartass
        owiedzmy auto się zabrudzi, czy muszę co tydzień po myciu je woskować
        To wszystko zależy jak myjesz i czym, jaki wosk itd.... generalnie nie musisz.
        Ja potrafię umyć auto i 4-5 razy nie ruszając wosku ale to wymaga trochę poświecenia i pracy ale to tez nie tak ze auto jest po jakimś off-road tylko lekko przybrudzone

co do skóry jest sporo preparatów dla każdego coś dobrego.... jedni wolą to, drugim pasuje zapach tamtego, trzecich przekonała super szczoteczka
        http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Andoran
          Rider
          • 2010
          • 356

Bartass, nie musisz co tydzień kłaść wosku, chyba że używasz agresywnych środków do mycia auta ktore zmywają wosk wtedy odpowiedź brzmi że musisz.
          z Tego co widze to szampon megsa jest o naturalnym PH więc nie zmyje wosku. Szkoda że zabrakło etapu położenia cleanera pod wosk\\

środek do konserwacji proponuje albo od MEGSA, gliptone albo już wyższa półka LederZentru, Colourlock
          My "Silver"
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
          Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• Bartass
            Ambiente
            • 2014
            • 136

Agresywnych nie używam. Dopiero się uczę tak naprawdę i każda rada jest na wagę złota

Komentarz

• Andoran
              Rider
              • 2010
              • 356

Bartass, pisząc agresywne nie miałem na myśli "żrące" jakby to można odebrać ale takie o złym PH które zdejmą wosk. na przykład na niektórych myjkach bezdotykowych są takie mikrogranulaty z chemią która ściągnie wosk
              człowiek się uczy całe życie więc nie jesteś sam
              My "Silver"
              Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• staraoctavia
                Elegance
                • 2013
                • 825

Po pierwszym, drugim myciu w sumie nic, pozniej QD. Woskowanie co miesiac to w sumie czesto, co dwa miesiace srednio bedzie ok, oczywiscie bardzo OGOLNIE ujmujac.
                Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Wczoraj oddałem testową Toyote Auris II Hybrid, która otrzymałem do testów na weekend, o której to Toyocie, piszę w innymi miejscu tego forum.
                  Jednak zanim ją oddałem, nie mogłem patrzeć na syf jaki w niej panował, pomimo tego, że był to nowy samochód (6 900 km przebiegu), więc ją porządnie odkurzyłem, oraz na bardzo szybko położyłem na wewnętrzne plastiki Pour Boys Natural Look.
                  W jednym miejscu, na tylnych drzwiach, specjalnie zostawiłem miejsce nietknięte dressingiem i tak oto się to prezentuje:
                  Czarny Elegance

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

Dziekuje Bigowi za jazde testowa!!! i szybka podwozke - zdazylem w ostatniej chwili. Powrot byl mniej ekonomiczny niz podwozka :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez staraoctavia
                      Powrot byl mniej ekonomiczny niz podwozka
                      Tu nie ma żadnych wątpliwości. Ale też powrót dał duuuuuużo więcej frajdy niż podwózka :twisted:
                      Dziekuje Bigowi za jazde testowa!!! i szybka podwozke
                      Nie ma sprawy
                      Czarny Elegance

Komentarz

• radekgw
                        L&K
                        • 2010
                        • 1182

Jaka maszyne orbitalna byscie polecieli do 500 zł moze byc w uzywce, zeby nie odstawala za mocno od bigfoota ( ktorego mam w pracy ) - wiem ze to troche mrzonki, ale moze ma ktos jakies porownanie to tanszych maszyn.
                        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Andoran
                          Rider
                          • 2010
                          • 356

ja ma dodo juice DA - ale to jest nic innego jak kestrel DAS-6 (ogólnie polecam)
                          do BIG foota to ciężko orbitalce będzie dorównać..
                          My "Silver"

Komentarz

• y4recky
                            Drive
                            • 2014
                            • 59

Po pierwszym, drugim myciu w sumie nic, pozniej QD. Woskowanie co miesiac to w sumie czesto, co dwa miesiace srednio bedzie ok, oczywiscie bardzo OGOLNIE ujmujac.
                            witam, mam taki dylemat, czy przed kolejnym woskowaniem (1-2 miesiące), należy po prostu po umyciu położyć wosk, czy powinno się pociągnąć jeszcze przed woskiem clenerem i\lub politurą ?
                            pozdrawiam
                            Jarek
                            -------------------------------------

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Raczej powinno sie oczyścić lakier z resztek poprzedniego wsoku, za pomocą glinki. Nastepnie połozyć cleaner i na to dopiero wosk.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• y4recky
                                Drive
                                • 2014
                                • 59

dzięki za info. Ja już się łudziłem, że wystarczy glinka ze 2 -3 razy w roku, a tu glinkowanie średnio co 2 miesiące nieuniknione :?
                                pozdrawiam
                                Jarek

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                  RS
                                  • 2013
                                  • 4038
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                  • CHZD 1.0 TSI 115 KM

y4recky, glinkowanie jest fajne :szeroki_usmiech. Browara w rękę i jechana
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                                  przedstawiam smerfetke

Komentarz

• y4recky
                                    Drive
                                    • 2014
                                    • 59

wiem, ale jest to dość czasochłonne, a poza tym u mnie jeszcze problem z miejscem, mieszkam w bloku i na taką akcję muszę wynajmować garaż od szwagra, co za tym idzie browary mnożą się razy dwa :wink:
                                    pozdrawiam
                                    Jarek

Komentarz

• Andoran
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 356

2.0-16v Michał, browar w rękę, glinka w drugą a gdzie lubrykant? chyba że browar pod glinke
                                      y4recky, czasochłonne owszem ale masz pewność że woskj będzie dobrze leżał. .
                                      My "Silver"

Komentarz

• staraoctavia
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 825

Browar jak nigdzie nie jedziesz za kierownica - spoko, zawsze sie sprawdza.
                                        Generalizowac ile razy w roku glinka sie da. Czasem wystarcza 2x w roku a czasem trzeba kilkanascie razy do roku. Zalezy od przebiegow, srodowiska, miejsc parkowania, sposobow mycia i bla bla bla.
                                        Glinka wosku zasadniczo nie zdejmuje.
                                        Powiem wiecej glinki sie uzywa do "odetkania trwalych woskow" - oczywiscie miekki glinki i z uczuciem
                                        Zasada co do woskowania jest prosta. Wax on - wax off/wax on... czyli przed woskowaniem lecimy cleanerem i to wlasnie on jest odpowiedzialny za przygotwanie lakieru czyli miedzy innymi oczyszczenie lakieru z pozostalosci starego lakieru.

Komentarz

• y4recky
                                          Drive
                                          • 2014
                                          • 59

Dzięki za wyjaśnienie, no i co za tym idzie, mój początkowy zamysł ok 3x w roku glinka jest jak najbardziej realny a przed kolejnymi woskowaniami tylko cliner. ewentualnie cliner plus politura
                                          pozdrawiam
                                          Jarek

Komentarz

• kazek103
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 351

Panowie muszę uzupełnić kosmetyki.
                                            Właśnie skończył mi się wosk colli, a mam jeszcze zapas dodo juice, jaki wosk polecicie do tego cleanera. Szampon dotychczas Gold Glass i jeszcze detailer do pielęgnacji najlepiej większe opakowanie. Ogólnie jestem zadowolony, ale może by coś innego wyprubować

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kazek103 - jaki masz kolor lakieru ? Czy chcesz wosk trwały (tzw. "zimowy" - a więc taki, jak m.in. Colli 476, bo chyba o tego Ci chodzi), czy też chcesz wosk "letni" - czyli niekoniecznie trwały, ale za to dający lepszą jakość na lakierze...? Bez tych informacji nikt Ci nie doradzi nic sensownego.
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• gusiak11
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1362
                                                • Ford

Zamieszczone przez kazek103
                                                Panowie muszę uzupełnić kosmetyki.
                                                Właśnie skończył mi się wosk colli, a mam jeszcze zapas dodo juice, jaki wosk polecicie do tego cleanera. Szampon dotychczas Gold Glass i jeszcze detailer do pielęgnacji najlepiej większe opakowanie. Ogólnie jestem zadowolony, ale może by coś innego wyprubować
                                                do tego cleanera proponował bym raczej wosk naturalny a nie syntetyczny jak Coli 476, w podobnej cenie kupisz natyssa Blue/Red wax napewno z tym cleanerm lepiej sie dogada

Szampon albo Presta Sudzz albo 4nano ultra violet oba sa ok i cena OK

nie czaje tego ''detailera do pielęgnaci'' ale pielęgnacji czego??
                                                http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• kazek103
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 351

Szary platin, i raczej trwały wosk, 2 do 3 razy w roku.
                                                  I jaki szampon polecacie jak również coś do utrzymania efektu w większym opakowaniu.

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez gusiak11
                                                    do tego cleanera proponował bym raczej wosk naturalny a nie syntetyczny jak Coli 476
                                                    Dokładnie tak. Bardzodobry i w miarę jeszcze przystępny cenowo byłby Zymol Carbon, choć z pewnością pod niego lepszy były Zymol hdc.
                                                    nie czaje tego ''detailera do pielęgnaci'' ale pielęgnacji czego??
                                                    gusiak11, koledze zapewne chodzi o odświeżenie i podbicie działania wosku. Dobry jest Auto Finesse Finale
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...